LA FUNDACIÓ
Història
Dels inicis de l’assistència als malalts al domicili a la seva constitució com a Fundació i professionalització del serveis socials oferts a la població.
Breu història des dels inicis -1922- del servei d’assistència domiciliaria als malalts, fins a la seva constitució com a Fundació -2003- amb la conseqüent professionalització del serveis socials oferts a la població.
Del carrer Nou al naixement de l’entitat
La constitució i inicis de la Fundació Obra Social i Benèfica de Castellar del Vallès ha marcat profundament la raó de ser de la Fundació. Abans de la seva constitució legal, es va fer palès cobrir les necessitats d’atenció que tenia una part de la població de Castellar. Aquest objectiu sempre ha estat la finalitat principal de l’entitat que tota la població de Castellar tingués un lloc on acudir i esser cuidat.
Les beceroles de la OSB s’inicien al 1922 quan el senyor Ramón Alguer, alcalde de Castellar i el mossèn Ramón Sanahuja responsable de la parròquia van creure necessari dotar a la població de Castellar d’un servei d’assistència domiciliaria als malalts, per aquest motiu es van fer les gestions adequades per acollir a la Comunitat de germanes vetlladores de Malalts de Sant Josep. Aquestes gestions van donar com a resultat la signatura d’un conveni amb l’ajuntament i el poble de Castellar per al que es cedia gratuïtament a la comunitat de religioses un local per viure i una quantitat trimestral de diners per a la seva manutenció.
Aquest primer local que l’ajuntament va posar a disposició de la Comunitat estava situat al numero 16 del carrer Nou. Pocs anys desprès es va exposar la necessitat que la Comunitat disposes d’un espai mes ampli i que a més acollís “algun malalt, avi o nen petit mentre el seus pares estaven a la feina”¹. A l’any 1926 el Dr Amadeu Casanovas va proposar un projecte nou amb la construcció d’un edifici nou i la constitució d’una junta o patronat amb personalitat jurídica pròpia que pogués fer front aquest projecte.
L’Obra Social Benèfica va quedar legalment constituïda el 26 de gener de 1928.
El seu primer reglament va ser definit com una institució parroquial de caràcter social benèfic amb personalitat jurídica pròpia.
De la primera subscripció pública a la guerra Civil
L’Obra Social va ser pionera en un altre aspecte. Per poder fer front econòmicament a la despesa que suposava la nova seu de l’entitat al carrer hospital i Mestre Ros va fer la primera subscripció pública on ja es va mostrar la voluntat i implicació del poble de Castellar per a que existís l’Obra Social. Gràcies a aquesta subscripció popular i a préstecs, subvencions, ajudes, es va tenir progressivament el capital suficient per a poder traslladar l’any 1930 a les religioses vetlladores al nou espai incorporant-se a l’Obra Social Benefica.
Fins a la guerra Civil L’Obra Social va ser dispensari púbic, va donar assistència a malalts, i va acollir algun part. La seva cabuda era d’uns tres llits. La voluntat de ser una entitat que donés cabuda a les famílies mes necessitades de Castellar i de créixer per donar mes impuls a l’entitat va quedar troncada pel malestar polític que va desembocar a la Guerra Civil.
Durant la guerra bàsicament es va atendre a refugiats de guerra, algun pobre sense recursos i alguna partera que era portada pels milicians, les germanes atenien a la gent als domicilis i durant una breu temporada es van donar classes d’infermeria a noies del poble per substituir a les religioses que haurien de marxar si guanyaven la guerra els republicans.²
Acabada la Guerra Civil, l’Obra Social, a partir de 1940 es va intentar un apropament amb l’administració municipal interrompuda durant la guerra i constituir una nova relació amb l’Ajuntament tal com indicava el reglament de l’Obra Social
Constitució de l’entitat Obra Social Benefico Municipal
L’any 1941 L’Obra Social passa a anomenar-se Obra Social Benefico Municipal amb uns acords amb l’Ajuntament i la Junta que van donar a l’obra el seu caràcter mixta municipal i privat. Aquest projecte no es va del tot materialitzar però va donar peu a la consolidació i futur de l’Obra Social. Els nous acords establien que l’Obra Social era una institució mixta ( municipal i privada) que tenia com a objectius entre altres: atendre als malalts que requerissin esser hospitalitzats, dispensari de cures d’urgència, i protecció asil de persones desemparades i sense recursos .En aquests acords també s’establia que estaria sota l’autoritat del Sr Alcalde i del Mossèn de Castellar del Vallès establint també la composició de la junta de govern. Part d’aquests acords encara perduren fins a l’actualitat.
L’ampliació de 1958-La segona subscripció popular
La segona ampliació de l’Obra Social va requerir una aportació econòmica important que va poder ser gràcies a la subscripció popular de tot el poble .Es va demanar als artistes locals la confecció d’un cartell de propaganda que va recaure principalment en Alfons Gubern ( veure foto). Es va conscienciar a tots els castellarencs i entitats sobre la necessitat de que Castellar havia de tenir una entitat social que donés acollida al seus malats i persones amb problemes socials. Per donar ressò a aquesta efemèride, la primera pedra l’any 1958 va ser beneïda per l’excel·lentíssim Arquebisbe i posterior Cardenal, Narcís Jubany. El procés de recaptació de fons va durar gairebé 5 anys. La primera planta va ser inaugurada l’11 de juny de 1961 (foto).
Bàsicament l’activitat de l’Obra Social consistia en atenció al part, hospitalització per malaltia i alguna intervenció. L’activitat del dispensari va augmentar per la signatura d’un conveni amb la mútua sabadellenca. També constà algun servei de residència permanent. Aquest va ser un període gran activitat com a hospital i dispensari. Cap els any 70 l’activitat va derivar cap a residencia.
Democràcia
El primer alcalde de la democràcia va ser el Sr. Miquel Pont. Va intentar municipalitzar l’Obra Social. El motiu principal varen ser les causes econòmiques a les que es trobava l’Obra Social a la que es van afegir la situació dels residents i l’adequació de l’entitat al tipus de malalts que cuidava. A aquesta situació es va afegir la voluntat de la comunitat de religioses de deslliurar- se de la gestió econòmica degut a la manca de vocacions i els pocs recursos que tenien.
Al 1981 la junta d’aquesta època aprovà que el Sr Josep Arderius Casanovas fos el primer administrador de l’ Obra Social. Les primeres subvencions de la Generalitat que es van rebre van evitar la municipalització i a l’hora van anar redreçant progressivament la situació econòmica de l’entitat. La marxa de les religioses va ser un fet l’any 1985. Això va suposar la contractació de seglars per donar continuïtat del servei.
Aquesta etapa sense les religioses va suposar uns nous acords amb l’Ajuntament que es va comprometre a garantir la continuïtat de la residencia dotant l’Obra Social d’un pressupost ordinari. Paral·lelament també es va contractar a la primera directora, Sra. Carme Ventura (1990) que va potenciar la visibilització de les persones grans. En aquells anys l’Obra Social també va ser pionera en realitzar un gran nombre d’activitats que tenien com a objectiu integrar i mantenir els vincles dels residents amb la població. També es va afavorir la visita continuada d’entitats socials i culturals de Castellar. Paral·lelament es va potenciar el voluntariat a l’entitat que va culminar en nombre i especialització cap els anys 1992 amb la direcció de la Sra Paquita Rigola.
La Obra Social Benèfica de Castellar del Vallès
L’any 1992 l’Obra Social tenia una capacitat de 45 places. I es va replantejar el seu retorn a la situació original de l’entitat que s’ajustés a la voluntat des fundadors. Al 1994 s’aproven els nous estatuts de l’entitat i recupera el seu nom: Obra Social Benèfica de Castellar del Vallès.
Ampliacions i actualitat
L’ any 1996 es caracteritzà per l’ampliació de l’Obra Social per tal de donar una millor atenció als residents. L’Obra Social creix amb la construcció dels habitatges tutelats, centre de dia, i remodelació dels espais de la primera planta .S’aconsegueixen la concertació de les places dels residents amb la Generalitat de Catalunya.
Degut a l’envergadura de l’Obra Social es contracte al primer Gerent de l’OSB el Sr Ramón Montes (1996) per tal de donar un sentit mes professionalitzat a la gestió i administració del serveis. Aquesta contractació els hi segueixen altres que canviarien la visió de l’assistència de l’Obra Social fent d’ella un referent en l’estimulació cognitiva i l’animacifó sociocultural. L’ultima ampliació ha estat la construcció d’una planta destinada a les malalties neurodegeneratives al 2002 que va ser també pionera en la seva concepció. Al 2003 l’Obra social esdevé Fundació.
L’Obra Social va passar una època lligada a la crisi econòmica difícil. En l’actualitat te un conveni amb l’Ajuntament que li permet fer inversions en equipaments i millores per tal d’acomplir amb la normativa establerta per la Generalitat i donar millor confort i qualitat de vida dels residents. La seva capacitat es de 85 residents dels quals 70 son places concertades de la Generalitat i 15 places son privades.
¹ Arderius Casanovas, J 75 Anys Obra Social Benèfica 1928/2003. Edicions Fundació Obra Social Benèfica. 2003. Pag 14.
²Gallart Vivé ¡, E. Una Visió de la reraguarda republicana (1936-1939) a Castellar del Vallès: El testimoniatge de la germana Laudelina Fernández Fernandez. Recerca. Revista de história I ciencies socials I humanes de Castellar del vallès. Butlletí de l’Arxiu Municipal. Ed Ajuntam,ent de Castellar del Vallès Numero 8. Abril 2015. Pag 49
Patronat
President
Ignasi Giménez i Renom
Alcalde de Castellar del Vallès
Vicepresident
Mn. Josep Maria Cot del Valle
Rector de la parròquia de Sant Esteve de Castellar del Vallès
Secretari
Joan Creus Oliveras
Regidor de Salut, Serveis Socials i Habitatge Benestar Social
Vocal sots secretària
Begoña Lasaosa Fernández
Representants nomenats per quatre membres anteriors
Lluis Brunet Berch
Lluis Bacardit Botifoll
Josep Carreras Pecanins
German Diestre Ortín
Eulalia Sagrera Rius
Donacions
Totes les persones, empreses i institucions que confien amb la Fundació Privada Obra Social i Benèfica de Castellar del Vallès, aporten la força i el recolzament necessari per tirar endavant nous projectes.
Amb la teva col·laboració podrem treballar per millorar els nostres serveis destinats a la millora dels espais del centre i poder acollir d’una manera mes curosa a les persones grans en situació de dependència.
Pots fer el teu donatiu a:
- CaixaBankES10 2100 0106 7902 0021 0769
- Banc de SabadellES46 0081 0004 3200 0156 8459
Contacta amb nosaltres per més informació